wieza.org
[::] autorskie.wieza.org
100% systemów autorskich

Dawno temu w odległej przyszłości 1.5 
Autor Wiadomość

Post Dawno temu w odległej przyszłości 1.5
Witajcie
Cień XII Nibykonkursu jeszcze zasłania nam Słońce, nic zatem dziwnego, że na naszą planetę spadają jego odpryski.
Tak i jest tym razem.

O grze słów kilka.
Dawno temu w odległej przyszłości powstała z potrzeby (nie zrozumiałej nawiasem mówiąc) wzięcia udziału w Nibykonkursie.
W procesie losowania haseł (co inicjującym elementem konkursu) wylosowano następujące hasła: Akademicki, Rekonkwista, Babilon5
Priorytetowym hasłem okazała się dla mnie Rekonkwista (za słownikiem PWNreconquista [wym. rekonkista] ?zbrojna walka państw chrześcijańskich na Półwyspie Iberyjskim w VIII?XV w. w celu odebrania Arabom zajętych przez nich ziem). Przyznam się, że w procesie inspiracji porzuciłem Iberię jak chrześcijan i arabów, skupiając się na aspekcie zbrojnego odzyskiwania, a wrodzona przewrotność kazała mi to zrobić z pozycji tych, którzy w jego wyniku swą pozycję utracili.
Drugim ważkim hasłem był Bablilon5 - tytuł serialu TV, którego fabuła kręci (dosłownie) się wokół stacji kosmicznej o takiej samej nazwie. Nie zaprzeczalnie to hasło zadecydowało o umiejscowieniu akcji gry.
Trzecie hasło (Akademicki) najmniej wniosło do gry, nadając nie, co koloru samej stacji oraz w pewien sposób warunkując styl rozgrywki.

Suma sumarum akcja Dawno temu... rozgrywa się na zagubionej w kosmosie stacji kosmicznej, na powrót opanowanej przez obcych. Gracze wcielają się w byłych studentów między gwiezdnej akademii, której siedzibą była rzeczona stacja. Starając się przeżyć a przy okazji pomóc swoim ukochanym profesorom.

Zapraszam do grania i komentowania
http://chomikuj.pl/ZlotyLew/Dawno+temu+1*2c5.rar
Jest to wersja poprawiona i uzupełniona - niestety jak i pierwowzór pozbawiona ilustracji.

Wasz
Nimsarn

10 mar 2009, 09:02