Dawno temu w odległej przyszłości 1.5
Witajcie
Cień
XII Nibykonkursu jeszcze zasłania nam Słońce, nic zatem dziwnego, że na naszą planetę spadają jego odpryski.
Tak i jest tym razem.
O grze słów kilka.
Dawno temu w odległej przyszłości powstała z potrzeby (nie zrozumiałej nawiasem mówiąc) wzięcia udziału w Nibykonkursie.
W procesie losowania haseł (co inicjującym elementem konkursu) wylosowano następujące hasła:
Akademicki, Rekonkwista, Babilon5Priorytetowym hasłem okazała się dla mnie Rekonkwista (za słownikiem PWN
reconquista [wym. rekonkista] ?zbrojna walka państw chrześcijańskich na Półwyspie Iberyjskim w VIII?XV w. w celu odebrania Arabom zajętych przez nich ziem). Przyznam się, że w procesie inspiracji porzuciłem Iberię jak chrześcijan i arabów, skupiając się na aspekcie zbrojnego odzyskiwania, a wrodzona przewrotność kazała mi to zrobić z pozycji tych, którzy w jego wyniku swą pozycję utracili.
Drugim ważkim hasłem był
Bablilon5 - tytuł serialu TV, którego fabuła kręci (dosłownie) się wokół stacji kosmicznej o takiej samej nazwie. Nie zaprzeczalnie to hasło zadecydowało o umiejscowieniu akcji gry.
Trzecie hasło (
Akademicki) najmniej wniosło do gry, nadając nie, co koloru samej stacji oraz w pewien sposób warunkując styl rozgrywki.
Suma sumarum akcja
Dawno temu... rozgrywa się na zagubionej w kosmosie stacji kosmicznej, na powrót opanowanej przez obcych. Gracze wcielają się w byłych studentów między gwiezdnej akademii, której siedzibą była rzeczona stacja. Starając się przeżyć a przy okazji pomóc swoim ukochanym profesorom.
Zapraszam do grania i komentowania
http://chomikuj.pl/ZlotyLew/Dawno+temu+1*2c5.rarJest to wersja poprawiona i uzupełniona - niestety jak i pierwowzór pozbawiona ilustracji.
Wasz
Nimsarn