Re: Grałem w grę z Nibykonkursu!
Pół bitewniak pół RPG. Wygląda to mniej więcej tak: akcje przeprowadzane w sferze walki wokół graczy toczone są w ramach mechaniki rpgowej a w sferach, w których gracze nie uczestniczą lub w sferze walki ogólnej (gdy gracze wcielają się w dowódców siedząc w centrach dowodzenia) w ramach mechaniki bitewnej.
Mechanika rpgowa to do wyboru modyfikowana wersja CyberPunkowej lub dość prosta i dynamiczna % (moja własna, autorska) natomiast mechanika bitewna to podobna do tej z TW, która polega na: ruch, strzał, trup, ew. inicjatywa

.
Wojacy reprezentowani są przez pionki różnych rodzajów podzielonych ze względu:
- na doświadczenie (green, regular, weteran, elite) oznaczone gwiazdkami na ramieniu pionka.
- na specjalizację (scouttrooper, stormtrooper, supporttrooper, paramedic, pirotrooper) oznaczone odpowiednim uzbrojeniem w rękach.
- na rodzaj jednostki: w powijakach, na razie dostępne są tylko jednostki piechoty, a planowanych multum innych jak na przykład jednostki powietrznodesantowe, wojska chemiczne, komandosi itp, itd. różniących się od siebie umundurowaniem.
Dodatkowo każdy rodzaj wojaka ma swoje statsy (ruch, inicjatywa, morale, rodzaje ataków) modyfikowane doświadczeniem, specjalizacją i jednostką z której pochodzi. Statsy te występują w dwóch wersjach i używane są podczas walki bitewnej (uproszczone) i rpegowej.
Aktualnie jestem w pracy a w domu netu nie posiadam tak więc postaram się na jutro coś wrzucić dla przykładu.