|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
| Autor |
Wiadomość |
|
lucek
Dołączył(a): 18 gru 2006, 01:00 Posty: 242 Lokalizacja: Z macicy kocicy
|
 Re: NibyBajka
Wchodzę, ale proszę o późniejszy termin.
I mam zastrzeżenia, co do metody wybierania najlepszej gry. Będziemy pisać gry dla dzieci, mają one oszałamiająco różną od naszych skalę ocen. Obawiam się, że to, czy któremuś z nas spodoba się gra, tak naprawdę niewiele będzie oznaczać dla potencjalnego odbiorcy. Żaden z nas nie jest też dziecięcym psychologiem, żeby ocenić grę poprawnie.
Moja sugestia - dwa etapy oceniania. Najpierw ciśniemy po wszystkich pracach, piszemy Nibyrecenzje Nibybajek, wybieramy 3-5 finałowych prac. Natępnie prace te, bez podawania autorstwa, przekazujemy niezawisłemu Jury, które prowadzi gry swoim pociechom. Mamy na pewno zaprzyjaźnionych rodziców, dysponujących dziećmi, którzy ucieszą się z nowych propozycji na gry i zabawy dla ich narybku. Myślę, że 2-3 osoby dałoby się znaleźć. Od razu nasuwa się kandydatura teaver i Lonki - warszawskiej (eks)redaktorki poltera oraz jej córki.
Od biedy ja mogę poprowadzić takie gry mojej dziewięcioletniej bratanicy i 12-letniemu siostrzeńcowi - ale wówczas trzeba będzie przynajmniej miesiąc czekać na wyniki (oni są w Kielcach, ja w Krakowie).
l.
_________________ --
I wouldn't be so lethargic if I weren't so apathetic.
|
| 27 lis 2009, 02:00 |
|
 |
|
poooq
|
Ja ze swojej strony mogę sprawdzić jak projekty przyjmują się w środowisku 12 latków zainteresowanych grami rpg, prowadzę zajęcia pozalekcyjne dla graczy z 5 klasy szkoły podstawowej.
_________________ Zapraszam na stronę poooq'a Trip of Lost Cities Czy słyszysz jak umiera nasza Planeta?
|
| 27 lis 2009, 16:43 |
|
 |
|
Skryba
|
Osobiście nie wezmę w tym udziału (...nie lubię dzieci  ! - a poza tym, dzieci to kompletnie nie mój target, nawet przy tworzeniu autorskich projektów) - ale to akurat zwróciło moją uwagę. Co jeśli wylosowane hasła, najzwyczajniej w świecie, będą równie "ciekawe" co np. te z N#14? IMHO - nawet w pięciu wylosowanych hasłach mogą pojawić się tematy, które, hm, typowemu dziecku albo nie będą nic mówić, albo, po prostu, średnio będą nadawać się jako materiał pod grę dla dzieci. W rezultacie, wybór autora i tak będzie ograniczany do tych tematów, które wg niego wydadzą się "normalne" - olewając zapewne te "ciekawsze". Mogę się mylić i nie doceniać mocy wyobraźni - wertyfikacja zapewne nastąpi podczas pierwszego losowania. Do tego czasu, spokojnie poobserwuję sobie ten temat  . Peace all, Skryba.
| 27 lis 2009, 21:20 |
|
 |
|
Szabel
|
I nie zostanie to zapomniane. 
_________________ THIS POST COMES WITH NO WARRANTY
|
| 21 gru 2009, 23:31 |
|
 |
|
Mar_cus
|
Zasady NibyBajki #1:
cel: gra fabularna dla dzieci rozpoczęcie: 1/2 stycznia 2010 zakończenie: 22/23 stycznia 2010 (3 tygodnie) temat: wybór 2 z 5 graficznych haseł*
* hasła są częściowo wylosowane przeze mnie (częściowo wylosowane, bo należy zrobić selekcję w zastosowaniu do dzieci)
Problemem jest wytypowanie zwycięzcy. Można założyć, że każdy autor gry fabularnej dla dzieci jest zwycięzcą, aczkolwiek jakaś namacalna nagrody bardziej by motywowała...
_________________ Pozdrawiam Marek Szumny alias Mar_cus wirtualne wydawnictwo mark6
|
| 22 gru 2009, 01:05 |
|
 |
|
lucek
Dołączył(a): 18 gru 2006, 01:00 Posty: 242 Lokalizacja: Z macicy kocicy
|
Możemy o tydzień przesunąć start i zakończenie? Plus, Mar_cusie, możesz się ustosunkować do mojego poprzedniego postu?
l.
_________________ --
I wouldn't be so lethargic if I weren't so apathetic.
|
| 22 gru 2009, 08:46 |
|
 |
|
Mar_cus
|
Ktoś inny ma jeszcze jakieś uwagi co do daty? Nie wiem czy termin od 8 do 29 stycznia nie będzie wchodził studentom na sesję.
Z tajnym głosowaniem jest taki problem, że nie będzie można w trakcie pisania pochwalić się swoim pomysłem z innymi. Chciałem, aby była jakaś nagroda dla większej motywacji, ale będzie ciężko. Może głosowanie będzie po prostu jawne i zwycięzca otrzyma tytuł "nagrody publiczności" czy coś w ten deseń?
Lucek, co do poprzedniego twojego posta. Sam pomysł przetestowania na dzieciach jest bardzo dobry. Problem jest taki, że będzie to trwało dłuższy czas. Może zatem na podstawie opinii gier poprowadzonych dla dzieci po jakimś czasie zostanie przyzany tytuł "nagrody głównej"?
_________________ Pozdrawiam Marek Szumny alias Mar_cus wirtualne wydawnictwo mark6
|
| 23 gru 2009, 12:15 |
|
 |
|
Foigan
|
A ja się zapytam po co taki długi czas na napisanie? Nibybajka z założenia będzie prosta, aż do bólu, mechanika będzie praktycznie pominięta, lub uproszczona tak bardzo, że praktycznie będzie można ją zawrzeć w dwóch, trzech zdaniach. Jeżeli to ma być dla dzieci musi być przesadnie proste i naiwne, a posiadać jedynie ciekawą oprawę.
Co do terminu, chciałbym spróbować, ale styczeń, szczególnie 20 i później odpada - powód już padł, sesja.
|
| 27 gru 2009, 18:14 |
|
 |
|
Magnes
Site Admin
Dołączył(a): 10 sie 2005, 00:00 Posty: 3205 Lokalizacja: wiocha na Śl.
|
_________________ Pracuję jako proramista freelancer - w sprawie zleceń pisać na tomasz.kucza@gmail.com - portfolio na http://magory.net. http://www.jamendo.com/pl/artist/magorya - muzyka by me, słuchać, recenzować, polecać
|
| 27 gru 2009, 21:52 |
|
 |
|
squid
|
Ja w wieku dziewięciu lat zacząłem grać w warhammera. Z młodszym bratem. Jak napiszę klona warmłotka to uznacie? 
_________________ ...Zabierzcie mnie z tej piekielnej dziury!...
|
| 27 gru 2009, 22:00 |
|
|