wieza.org
[::] autorskie.wieza.org
100% systemów autorskich
studnia

Studnia

Artykuły o systemach autorskich i tworzeniu gier RPG.

Najnowsze

Dodaj wpis blogowy lub artykuł.

czajnik

Czajnik

Grupa !autorskie na miniblogu o fantastyce i RPG.

Ostatnie wpisy
forum

Forum

Forum dyskusyjne o autorskich grach RPG.

Ostatnie posty
  • Jak to było na początku? [link]
  • pixel qi! [link]
  • s[Ścieżka] Karczma na rozstajach [link]
  • s [Ramar] I strawią nas płomienie [link]
  • Panowie Bracia w Night City [link]
  • A może tak Savage Worlds? [link]
  • Rewolwer [link]
  • Śmierć Ziemi + NOWE PYTANIA [link]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
NibyBajka 
Autor Wiadomość

Post Re: NibyBajka
Wchodzę, ale proszę o późniejszy termin.

I mam zastrzeżenia, co do metody wybierania najlepszej gry. Będziemy pisać gry dla dzieci, mają one oszałamiająco różną od naszych skalę ocen. Obawiam się, że to, czy któremuś z nas spodoba się gra, tak naprawdę niewiele będzie oznaczać dla potencjalnego odbiorcy. Żaden z nas nie jest też dziecięcym psychologiem, żeby ocenić grę poprawnie.

Moja sugestia - dwa etapy oceniania. Najpierw ciśniemy po wszystkich pracach, piszemy Nibyrecenzje Nibybajek, wybieramy 3-5 finałowych prac.
Natępnie prace te, bez podawania autorstwa, przekazujemy niezawisłemu Jury, które prowadzi gry swoim pociechom. Mamy na pewno zaprzyjaźnionych rodziców, dysponujących dziećmi, którzy ucieszą się z nowych propozycji na gry i zabawy dla ich narybku. Myślę, że 2-3 osoby dałoby się znaleźć. Od razu nasuwa się kandydatura teaver i Lonki - warszawskiej (eks)redaktorki poltera oraz jej córki.

Od biedy ja mogę poprowadzić takie gry mojej dziewięcioletniej bratanicy i 12-letniemu siostrzeńcowi - ale wówczas trzeba będzie przynajmniej miesiąc czekać na wyniki (oni są w Kielcach, ja w Krakowie).

l.

27 lis 2009, 02:00
Zobacz profil WWW

Ja ze swojej strony mogę sprawdzić jak projekty przyjmują się w środowisku 12 latków zainteresowanych grami rpg, prowadzę zajęcia pozalekcyjne dla graczy z 5 klasy szkoły podstawowej.

27 lis 2009, 16:43

squid napisał(a):
Jeśli o mnie chodzi - tak na dziś mój udział zależy od haseł.

Osobiście nie wezmę w tym udziału (...nie lubię dzieci ;) ! - a poza tym, dzieci to kompletnie nie mój target, nawet przy tworzeniu autorskich projektów) - ale to akurat zwróciło moją uwagę.

Co jeśli wylosowane hasła, najzwyczajniej w świecie, będą równie "ciekawe" co np. te z N#14? IMHO - nawet w pięciu wylosowanych hasłach mogą pojawić się tematy, które, hm, typowemu dziecku albo nie będą nic mówić, albo, po prostu, średnio będą nadawać się jako materiał pod grę dla dzieci.

W rezultacie, wybór autora i tak będzie ograniczany do tych tematów, które wg niego wydadzą się "normalne" - olewając zapewne te "ciekawsze". Mogę się mylić i nie doceniać mocy wyobraźni - wertyfikacja zapewne nastąpi podczas pierwszego losowania.

Do tego czasu, spokojnie poobserwuję sobie ten temat ;) .

Peace all,
Skryba.

27 lis 2009, 21:20
Zobacz profil WWW

poooq napisał(a):
Ja ze swojej strony mogę sprawdzić jak projekty przyjmują się w środowisku 12 latków zainteresowanych grami rpg, prowadzę zajęcia pozalekcyjne dla graczy z 5 klasy szkoły podstawowej.

I nie zostanie to zapomniane. :)

21 gru 2009, 23:31
Zobacz profil WWW

Zasady NibyBajki #1:

cel: gra fabularna dla dzieci
rozpoczęcie: 1/2 stycznia 2010
zakończenie: 22/23 stycznia 2010 (3 tygodnie)
temat: wybór 2 z 5 graficznych haseł*

* hasła są częściowo wylosowane przeze mnie (częściowo wylosowane, bo należy zrobić selekcję w zastosowaniu do dzieci)

Problemem jest wytypowanie zwycięzcy. Można założyć, że każdy autor gry fabularnej dla dzieci jest zwycięzcą, aczkolwiek jakaś namacalna nagrody bardziej by motywowała...

22 gru 2009, 01:05

Możemy o tydzień przesunąć start i zakończenie? Plus, Mar_cusie, możesz się ustosunkować do mojego poprzedniego postu?

l.

22 gru 2009, 08:46
Zobacz profil WWW

Ktoś inny ma jeszcze jakieś uwagi co do daty? Nie wiem czy termin od 8 do 29 stycznia nie będzie wchodził studentom na sesję.

Z tajnym głosowaniem jest taki problem, że nie będzie można w trakcie pisania pochwalić się swoim pomysłem z innymi. Chciałem, aby była jakaś nagroda dla większej motywacji, ale będzie ciężko. Może głosowanie będzie po prostu jawne i zwycięzca otrzyma tytuł "nagrody publiczności" czy coś w ten deseń?

Lucek, co do poprzedniego twojego posta. Sam pomysł przetestowania na dzieciach jest bardzo dobry. Problem jest taki, że będzie to trwało dłuższy czas. Może zatem na podstawie opinii gier poprowadzonych dla dzieci po jakimś czasie zostanie przyzany tytuł "nagrody głównej"?

23 gru 2009, 12:15

A ja się zapytam po co taki długi czas na napisanie? Nibybajka z założenia będzie prosta, aż do bólu, mechanika będzie praktycznie pominięta, lub uproszczona tak bardzo, że praktycznie będzie można ją zawrzeć w dwóch, trzech zdaniach. Jeżeli to ma być dla dzieci musi być przesadnie proste i naiwne, a posiadać jedynie ciekawą oprawę.

Co do terminu, chciałbym spróbować, ale styczeń, szczególnie 20 i później odpada - powód już padł, sesja.

27 gru 2009, 18:14
Site Admin

Foigan napisał(a):
Nibybajka z założenia będzie prosta, aż do bólu, mechanika będzie praktycznie pominięta, lub uproszczona tak bardzo, że praktycznie będzie można ją zawrzeć w dwóch, trzech zdaniach.

Masz złe założenie.

http://www.jamendo.com/pl/artist/magorya - muzyka by me, słuchać, recenzować, polecać, http://wieza.org/slowniki - słowniki synonimów, języka polskiego w jednym miejscu

27 gru 2009, 21:52
Zobacz profil WWW

Ja w wieku dziewięciu lat zacząłem grać w warhammera. Z młodszym bratem.

Jak napiszę klona warmłotka to uznacie? :mrgreen:

27 gru 2009, 22:00
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona