wieza.org
[::] autorskie.wieza.org
100% systemów autorskich

Nibykonkurs - jak ugryźć pierwszy raz? 
Autor Wiadomość

Post Nibykonkurs - jak ugryźć pierwszy raz?
Witam syćkich ponownie :)

W mojej głowie zaczęły się kłębić pytania na temat pewnego konkursu, te nibyduże i te nibymniejsze, wiec postanowiłem zapisać je tu, a może komuś będzie się chciało podzielić swoimi spostrzeżeniami.

Przechodzimy do pytań, wypunktuje je coby łatwiej było udzielać nibyodpowiedzi.

1. Zacznijmy tak, zbliża się nibykonkurs i mamy ochotę wziąć w nim udział, jak przygotowujesz się przed samym konkursem, gdy nie znasz jeszcze 3 haseł przewodnich? Myślisz już jakiego typu zastosujesz mechanikę (kostkową, karcianą, narratorską, inną?), zakładasz coś z góry (magię, zaawansowaną technologię), jakieś inne pomysły przed, oglądasz filmy, czytasz książki, przeglądasz gry z poprzednich edycji?

2. Dostajemy te trzy hasła i co później. Starasz się dobrać 2 z nich tak aby pasowały do określonej konwencji (dark, heroic, post itp), czy wybierasz te, o których wiesz najwięcej i do nich dopasowujesz konwencję?

3. Hasła, masz problem nie wiesz za dużo o nich, co teraz?

4. Czas, dzielisz czas, czy robisz wszystkiego po trochę, a w ostatni dzień na szybko klecisz to w całość, a może masz ustalone 3 dni na mechanikę, 2 na setting, 1 na sklecenie i uzupełnienie, 1 na dopracowanie? Jak jest u was?

5. Na nibykonkurs rpg pisze się chyba troszkę inaczej, zaczynacie od szczegółów, czy raczej od ogólnej wizji?

6. Tak więc bierzemy się za pisanie, zdarzenia, historia, mapy, jakie pomoce stosujecie? Opieracie się na jakichś grach, filmach, zdarzeniach historycznych, czy tylko i wyłącznie na swojej wyobraźni?

7. Z natury technicznej bardziej, jakieś programy wspomagające, czy prosty edytor tekstu + przerabiacz na pdf'y? Macie jakiś swój styl formatowania stron? Jakiś preferowany układ tekstu i rysunków?

8. Grafiki - samodzielne, przerobione, czy darmowe? A co jak nie mam talentu do rysowania, nie chcę podkradać czyichś grafik, a te ogólnodostępne darmowe nie pasują mi do podręcznika? Zdać się na swoją wyobraźnię i coś jednak naskrobać?

9. Ostatnie na razie jak wg was powinna wyglądać porządna praca na niby konkurs, chodzi mi o układ podręcznika, tak jak do prawdziwych rpg'ów, czy trochę inaczej?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki, z założenia wiem, że będą bardzo pomocne :)

18 gru 2009, 19:17

Post Re: Nibykonkurs - jak ugryźć pierwszy raz?
Odpowiem jak to ze mną bywa.

Adn.1.
Raczej nic z tych rzeczy. Co najwyżej pamiętam, aby zobaczyć na forum jakie hasła będą. W tej całej nibykonkursowotwórczości jest dużo losowości i spontaniczności. Zakładanie z góry czegokolwiek tylko przeszkadza.

Adn.2.
Wymyślam sobie różne pomysły, które zahaczają o jedno z haseł, a potem sprawdzam, czy rozwijając pomysł nie wyjdzie dodatkowe hasło. Jeżeli pomysł mi się spodoba, to się z nim prześpię. Gdy dalej uważam, że warto na niego poświęcić czas, to zaczynam powoli spisywać.

Adn.3.
Wikipedia, google.

Adn.4.
Na początku robię co mi akurat dobrze się pisze. Jeżeli dobrze idzie mi pisanie o mechanice, to piszę o mechanice, jeżeli o settingu, to o świecie, jeżeli o niczym, to bawię się w formatowanie i szukanie grafiki na okładkę. Nie ma co na siłę się zmuszać, jak się pomysł wkręci to się coś napisze, jak nie to i tak by nic z tego nie wyszło. Wyjątkiem jest ostatni dzień, kiedy ma się już trochę napisane i trzeba pouzupełniać braki, wtedy trzeba się trochę pozmuszać, aby miało to ręce i nogi.
Najważniejsze to zacząć pisać jak najwcześniej, aby potem mieć coś, co nadaje się do pokazania. Odkładanie na potem skutkuje najczęściej tym, że coś wyskoczy i nie dokończy się pracy, choć trochę się nawymyślało (tak parę razy miałem).

Adn.5.
Głównie od szczegółu, który był podstawą pomysłu, a potem się to wszystko rozwija, choć większość tego rozwijania to wymyślanie przed spisywaniem.

Adn.6.
To zależy od pomysłu, lecz zawsze się człowiek na czymś wzoruje. Czasem tylko nie pisze, lub nawet sam nie wie na czym się wzorował.

Adn.7.
Na nibykonkurs daję minimum okładka, wstęp z informacjami jakie hasła użyte i numeracja. To wszystko w word i potem PDFCreator. Proste, ale w temacie formatowania dużo doświadczenia nie mam, więc za dużo czasu by poszło na coś, co nie jest niezbędne (choć patrząc na prace Magnesa, na pewno ładnie uzupełnia).

Adn.8.
Tu idę po najmniejszej linii oporu, przerabiam jakieś zdjęcie lub obrazek z sieci.

Adn.9.
Takie minimum to dla mnie pdf, okładka, wstęp z informacjami, że to nibykonkurs i jakie hasła, oraz spis treści.
Co do treści, to czy to będzie sam setting, czy też mechanika z settingiem, czy też różne wariacje na temat (czasem prawie planszówki wychodzą), to już inna sprawa.

19 gru 2009, 00:11
Zobacz profil WWW

Foigan napisał(a):
1. Zacznijmy tak, zbliża się nibykonkurs i mamy ochotę wziąć w nim udział, jak przygotowujesz się przed samym konkursem, gdy nie znasz jeszcze 3 haseł przewodnich? Myślisz już jakiego typu zastosujesz mechanikę (kostkową, karcianą, narratorską, inną?), zakładasz coś z góry (magię, zaawansowaną technologię), jakieś inne pomysły przed, oglądasz filmy, czytasz książki, przeglądasz gry z poprzednich edycji?

Nie. Gra powinna się składać z uzupełniających, współgrających części - a nie wiesz, jakie dostaniesz hasła (które zapewne zdeterminują setting/klimat/konwencję). Przykład: wymyślam heroiczną mechanikę walk mechów i dostaję hasła - wiktoriańskie konwenanse, Oktoberfest i Wikingów. I trochę słabo, trzeba szyć grubymi nićmi.

Foigan napisał(a):
2. Dostajemy te trzy hasła i co później. Starasz się dobrać 2 z nich tak aby pasowały do określonej konwencji (dark, heroic, post itp), czy wybierasz te, o których wiesz najwięcej i do nich dopasowujesz konwencję?

Doświadczenie każe mi wybierać te dwa gorsze, w których czuję się słabiej (a nie dwa lepsze). Nie mam wtedy problemu wykładowcy, który zakłada, że wszyscy są rabinami w jego dziedzinie. Jeśli nie mam preferencji, losuję. Robiłem sztuczkę z tabelką klimat / setting / mechanika i przyporządkowywaniem haseł, ale długo by wywodzić teorię, a był to li tylko eksperyment formalny.

Foigan napisał(a):
3. Hasła, masz problem nie wiesz za dużo o nich, co teraz?

Nie mam problemu, jestem erudytą :P A poważnie - wiki, google.

Foigan napisał(a):
4. Czas, dzielisz czas, czy robisz wszystkiego po trochę, a w ostatni dzień na szybko klecisz to w całość, a może masz ustalone 3 dni na mechanikę, 2 na setting, 1 na sklecenie i uzupełnienie, 1 na dopracowanie? Jak jest u was?

Na 10 godzin przed terminem siadam i piszę całość, która przez tydzień jeżdżenia autobusem, mycia zębów, spania, robienia żarcia, pracowania i innych rzeczy maceruje mi się i obraca "w tle".

Foigan napisał(a):
5. Na nibykonkurs rpg pisze się chyba troszkę inaczej, zaczynacie od szczegółów, czy raczej od ogólnej wizji?

Inaczej niż...? Dużo Nibykonkursowiczów na codzień pisze rpg dla wydawców? ;-)
To sztuka dla sztuki, gra niekoniecznie musi być grywalna. Koniecznie musi spełniać teoretyczne wymogi, nazwijmy to - formalne. Przynajmniej to istotne dla mnie.

Foigan napisał(a):
6. Tak więc bierzemy się za pisanie, zdarzenia, historia, mapy, jakie pomoce stosujecie? Opieracie się na jakichś grach, filmach, zdarzeniach historycznych, czy tylko i wyłącznie na swojej wyobraźni?

Filmy, gry i zdarzenia są w mojej wyobraźni. Nazywamy to "katalogiem". Czasem inspiruję się mocniej, czasem słabiej, ale twierdzę, że nie da się wymyślić czegoś zupełnie oryginalnego. No, chyba, że jest się np. Pigmejem i obcowało się z niedużym katalogiem kulturowym własnego plemienia.

Foigan napisał(a):
7. Z natury technicznej bardziej, jakieś programy wspomagające, czy prosty edytor tekstu + przerabiacz na pdf'y? Macie jakiś swój styl formatowania stron? Jakiś preferowany układ tekstu i rysunków?

OO. W sensie - Open Office ;-) Wszystko musi być czytelne. Reszta to wisienka na torcie.

Foigan napisał(a):
8. Grafiki - samodzielne, przerobione, czy darmowe? A co jak nie mam talentu do rysowania, nie chcę podkradać czyichś grafik, a te ogólnodostępne darmowe nie pasują mi do podręcznika? Zdać się na swoją wyobraźnię i coś jednak naskrobać?

Wisienka na torcie. Nieobowiązkowe. Jeśli jest estetycznie, to nie musi być fajerwerków.

Foigan napisał(a):
9. Ostatnie na razie jak wg was powinna wyglądać porządna praca na niby konkurs, chodzi mi o układ podręcznika, tak jak do prawdziwych rpg'ów, czy trochę inaczej?

Omg... Powinna być ciekawą, spójną, interesującą i intrygującą grą, zaopatrzoną w niebanalne, ułatwiające zabawę rozwiązania mechaniczne, napisaną eleganckim, poprawnym językiem, opublikowaną w estetyczny sposób.

l.

19 gru 2009, 01:49
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Przykład: wymyślam heroiczną mechanikę walk mechów i dostaję hasła - wiktoriańskie konwenanse, Oktoberfest i Wikingów. I trochę słabo, trzeba szyć grubymi nićmi.

Nordic Mecha Combat.
For Beer and Glory!

A teraz wyobraźcie sobie Gundama czy innego mechawarriora z toporem i rogami na głowie. I mechanika pijaństwa dla pilotów. Pierwsze miejsce gwarantowane!

20 gru 2009, 00:40

squid napisał(a):
Pierwsze miejsce gwarantowane!

W kategorii 'Oryginalność' - z pewnością ;) ... Najwyraźniej wszystko da się 'podpiąć' pod wszystko - pytanie tylko czy uda się wykreować twór działający, bo ciekawy to on ci będzie już na samym starcie :) .

Peace,
Skryba.

20 gru 2009, 00:50
Zobacz profil WWW

Ja nieco krótko i mało profesjonalnie, a banalnie to już na bank, ale jak dla mnie po pierwsze ugryź hasła ze strony, z której nikt tego nie zrobi. Staraj się żeby to miało ręce i nogi i dało sie w to grać. Zostaw sporo niedopowiedzianych smaczków, żeby każdy czytający wpasował tam coś co mu sie podoba. Edycją tekstów się zbytnio nie przejmuje i zapodaję tu pracę w notatniku nawet. W nibykonkursie liczy się pomysł i ciekawe podejście do haseł, layout można dorobić później. Daj jeden-dwa rysunki podkreślające klimat w jakim chciałbyś grę utrzymać.
Tyle od Homara

P.S. dawno mnie tu nie było chłopaki i widzę, że nie próżnowaliście :P

27 sty 2010, 22:21