|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
| Autor |
Wiadomość |
|
Szabel
|
 Spadkobiercy (rys)
Reanimuję koncept ze Światów z Lamusa (tam zwał się Trzej Pierwsi). Trochę się pozmieniało, ale niezbyt drastycznie. Na wstęp przeszłość Wszystkiego Co Jest Lub Było (punktowo): - Na początku była tylko zupa złożona z abstrakcyjnych pojęć.
- Z zupy wyłonił się Adam, a zaraz za nim Ewa [aka Praprzodkowie].
- Praprzodkowie mieli sporą gromadkę dzieci [aka Przodków] które połączyły się w pary.
- Praprodzkowie i Przodkowie mogli naginać abstrakcyjną zupę do swojej woli.
- Przodkowie mieli swoje dzieci [aka Potomków], ale jak to w związkach kazirodczych bywa - były ułomne (niektórych przytłaczała abstrakcyjna zupa i powoli się w niej rozpływali, inni nie panowali nad swoim wpływem na abstr. zupę).
- Dla ogólnego dobra Adam stworzył Świat - swoisty kojec gdzie Potomkowie [aka Ludzie] mieli przebywać, aż opanują swoje zdolności i dojrzeją do życia poza nim. [od tego momentu zupa aka Zewnętrze]
- Przodkowie + Potomkowie = Plemię Adama
- Część Ludzi poddawała się na ścieżce samodoskonalenia i przestawała istnieć, nieliczni osiągali dostateczny stopień samokontroli opuszczali Świat.
- W Świecie następowała dalsza degeneracja Ludzkości - ludzie krzyżowali się dalej ze sobą mając coraz bardziej ułomne potomstwo.
- Wśród słabych i uległych Ludzi nie przestali jednak zdarzać się potężniejsi (choć częstotliwość ich narodzin spadała), w których dziedzictwo Adama było silniejsze [aka Spadkobiercy].
- Słabsi ludzie [aka Wydziedziczeni; note: mają dziedzictwo Adama, ale jest w nich bardzo słabe] stworzyli Mity, opisujące działanie świata, które ułatwiały im objęcie go umysłem: Wszystko Spada W Dół, Nic Nie Trwa Wiecznie etc.
- Z czasem pojawiły się personifikacje niektórych Mitów - bogowie, duchy, demony [aka Wiarotwory].
- Wiarotwory czerpiąc moc z wiary Wydziedziczonych, (a także niektórych Spadkobierców [aka Dewotów/Sprzeniewierców]) zniewolili ludzkość.
- Wiarotwory stworzyły sobie siedzibę pomiędzy Światem, a Zewnętrzem - Innię, która od obu sąsiednich dziedzin oddzielona jest barierami.
- Wiarotwory i Spadkobiercy podążający ścieżką samodoskonalenia [aka Praworządni] toczą ze sobą wojnę o los Świata i Potomków.
Na razie tyle. Jeszcze prawdopodobnie rozwinę.
_________________ THIS POST COMES WITH NO WARRANTY
|
| 27 mar 2009, 17:54 |
|
 |
|
Vector
|
 Re: Spadkobiercy (rys)
Zapowiada się bardzo interesująco. Kim jest trzeci z Pierwszych? ;]
|
| 28 mar 2009, 16:29 |
|
 |
|
Szabel
|
Należy się wyjaśnienie. W oryginalnej wersji (vide temat Światy z Lamusa), Trzema Pierwszymi byli Adam, Bóg i Szatan. Teraz dwaj ostatni to Wiarotwory. W WoDach mamy prosty schemat: postać należy do grupy związanej jakoś z pochodzeniem (np. Klan w Wampirze), ale może też przyłączyć się do jakiejś ideologicznej frakcji. O ile to drugie planuję przejąć w zbliżonej postaci, o tyle pierwsze byłoby problematyczne do rozwiązania pięcioma prostymi wariantami. Dlatego chciałbym, żeby gracz tworząc postać wybierał dwóch Przodków z którymi najwięcej go łączy. Co o tym sądzicie? EDIT: Cac zażyczył sobie schemacik, no to ma: schemacik.
Ostatnio edytowano 06 kwi 2009, 10:10 przez Szabel, łącznie edytowano 1 raz
|
| 28 mar 2009, 17:12 |
|
 |
|
!_shz
Dołączył(a): 12 lis 2005, 01:00 Posty: 2 Lokalizacja: Dolnośląskie / Brzeg Dolny
|
Sry za odgrzanie, ale nie było mnie troszkę Szabel, działaj. Podoba mi się przeokrutnie. Po przeczytaniu, aż dłonie mi się zatrzęsły i mam ochotę w to zagrać 
_________________ This action have to be role played, not roll played...
|
| 05 kwi 2009, 09:56 |
|
 |
|
squid
|
Pomysł super. Chciałbym zobaczyć gotową grę. Szabel - tak trzymaj! A schemacik to mistyczne zgłoski "403 - Forbidden"? 
_________________ ...Zabierzcie mnie z tej piekielnej dziury!...
|
| 05 kwi 2009, 16:16 |
|
 |
|
Szabel
|
@!_shz Ja się nie obrażam.  @squid Link poprawiony. PS. Niech ktoś jeszcze skrobnie jakiegoś och-acha, cobym nie musiał double postować jak zechcę coś nowego napisać. 
|
| 06 kwi 2009, 10:25 |
|
 |
|
Ksiaze
|
Koncepcja jakoś tak wyjątkowo "anty-religijna"  . Rozumiem, że grałoby się tylko Praworządnymi i świat opisany jest z ich perspektywy? Bo jeśli nie (ja tam bym wolał zagrać "Sprzeniewiercą"...) to może warto rozważyć nazywanie jednych "Wspaniali-że-aż-och-i-ach", a drugich "Śmierdzący-i-w-ogóle-fuj", bo tak to trochę teraz wygląda  . A jeszcze pytanie o ten konflikt, podejrzewam, że sytuacja ma się tak: Praworządni są potężni, ale ich niewielu, a poplecznicy Wiarotworów są słabi (poza Sprzeniewiercami, którzy mają być zapewne bossami) ale jest ich od groma i są kontrolowani? Jeśli tak to jakoś to wszystko nazbyt kojarzy mi się z Matrixem (Wiarotwory-Maszyny, Sprzeniewiercy-Agenci itd., i jeszcze to naginanie rzeczywistości), tylko przeniesione z realiów s-f na pseudo-mitologiczne. Sytuację jakoś ratuje to wybieranie swoich Przodków - to coś innego, dobrze, żeby mocno wpływało na rozgrywkę.
|
| 06 kwi 2009, 11:29 |
|
 |
|
Szabel
|
Mógłbyś uzasadnić jakoś dlaczego wolałbyś grać Sprzeniewiercami (ale ostrzegam - nawet jeśli będzie to możliwe, to nie domyślne)?
Walka z Wydziedziczonymi może sprawiać kłopoty - spotkasz ich z reguły tylko w Świecie, a tam ciężej jest naginać i/lub łamać Mity niż w Inni (im więcej Wydziedziczonych patrzy tym trudniej - ukłon w stronę Maga). Sprzeniewiercy to z kolei przeciwnicy których spotkasz raczej w Inni - mają takie możliwości jak ty + mogą czerpać z wiary Wydziedziczonych podległych ichniemu Wiarotworowi. Bossem może być raczej właśnie Wiarotwór - choć poziom mocy takiego delikwenta może zależeć od ilości wierzących w niego Potomków (lokalne bóstwo wyspiarzy nie jest tak groźne jak Elochim/Bóg/Allah religii judeochrześcijańskich).
|
| 06 kwi 2009, 14:20 |
|
 |
|
squid
|
A nie z Exalted? Też nieliczni wybrańcy, potomkowie Władców Świata, ścierają się z uzurpatorami rządzącymi ludzkością. Schemacik rządzi  Akcja gry będzie toczyła się w "średniowieczu" czy w "czasach współczesnych"? Istotne jest, czy mój super fajny bohater będzie nosił czarny, skórzany płaszcz i czarne okulary czy będzie latał w pelerynie i zbroi. 
_________________ ...Zabierzcie mnie z tej piekielnej dziury!...
|
| 06 kwi 2009, 20:43 |
|
 |
|
Ksiaze
|
Hm... nie.  Wciąż widzę to jak Matrixa z nakładką (jeszcze ten podział na Świat i Innię, dalej utwierdza mnie w moich pierwszych wrażeniach). Ale ja wiem, może to i nie jest źle... Heh, wolę postaci występujących w imię jakiegoś Ładu, a Praworządni wydają mi się być takimi bardziej "buntownikami". Ale naprawdę mniejsza z tym, sądzę, że lepiej skupić się na możliwości grania jedną stroną, przynajmniej w przypadku tej koncepcji. Tak mnie to zastanowiło, bo jakoś na początku nie skojarzyłem: czy w sensie "Świat" to jest ten nasz prawdziwy świat, czy tylko podobny, analogiczny? A jeszcze takie drobne pytanie natury teoretycznej: jak to jest z zabijaniem Wiarotworów? Nie można ich zabić dopóki ktoś w nich wierzy? Czy wybicie wszystkich wiernych zabija Wiarotwór?
|
| 06 kwi 2009, 23:31 |
|
|